.
 

Vip Röportaj
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
istanbul kültür kolejleri, kültür 2000, biriz kutoğlu, kültür eğitim kurumları

EĞİTİMDE KÜLTÜRÜN SÖZÜ GEÇER

BİRİZ KUTOĞLU
Kültür Eğitim Kurumları Okullar Koordinatörü

Müthiş dinamizmi, hiç düşmeyen enerjisi, adaleti temel alan yöneticilik perspektifi, yüksek akademisyenlik kalitesi ve detayları seven iletişim beceresi ile gerçek bir eğitim doktoru.

kamagra

kamagra click
Kültür markasının güçlü imajını, sağlam yapısını, güvenilir kurumsallığını hakkıyla temsil eden, başarılı vizyon çalışmalarıyla takdir gören, takım liderliğini verimlilikle pekiştiren örnek çağdaşlık ruhu.
Biriz Kutoğlu hocamız ZerParola Gazetesi'nin ''Eğitim Dünyası'' konuğuydu.
Çok anlattı, çok yoruldu.
Değerli bilgi dağarcığından süzülen açıklamalar bilincimize ışık tuttu.
 
Kültür ayrıcalığı nasıl bir algı?
IB okuluyuz. Uluslararası formasyona tabiyiz. Fen Lisesi, Anadolu Lisesi iddia kapsamımızda. Başarı oranlarımız eğitim kalitemizin göstergesi. Kültür2000 Koleji öğrencilerimiz çift diploma edinme hakkına sahip. Eğitim anlayışımız anaokulu sürecinden itibaren etki üretmeye başlıyor. Okul binalarımızın bulunduğu yer ve fiziki şartlarımız ön avantajımız. Tamamı bize ait, bağımsız bir proje içindeyiz. 25 dönüm arazi üzerindeyiz. Herhangi bir dönüşüme gerek görmeyen, özgün tasarımla imal edilen, yatay okul karakterinde, bence ideal bir okul bütünlüğündeyiz. K12 kriterlerini kapsıyoruz. Okulumuzun yapı dokusuna ve kurgusuna bakarsanız, yatay koridorlarda ilerleyen bir düzen akışını gözlemlersiniz. Yola çıkışımızın temelinde eğitimin en ideali, en doğru hali vardır. Bu ana ögelerden hiçbir zaman taviz vermedik. Örneğin Kültür2000 Koleji anaokulumuzun bulunduğu bölümü, doğal bütünlüğe saygı göstererek meyve ağaçları ile güçlendirdik. Üç, altı yaş arasındaki çocuklarımızın tek katlı evlerde, balkonlu sınıflarda, özgür dünyalarda, mutlu duygularla gelişim göstermesini hedefledik. Sınıf içinde balkona çıkıp dilediği gibi etkinlik yapmasını, masal, hikaye kitabıyla buluşmasını, gerekirse uyumasını arzu ettik. Plan içeriğimizi bu ana değerler üzerine inşa ettik.
        
İngilizce eğitimi önem sıralamanızın neresinde?
Kültür2000 Kolejinde çift dilde eğitim veriyoruz. Dördüncü sınıf düzeyinde haftalık 15 saate ulaşan İngilizce ders programlarımız devreye giriyor. Bilişsel zeka, matematik, fen, öz bakım becerileri ve İngilizce birbirini tamamlayan eğitim kavramları olarak etkileşim sağlıyor. Anaokulundan itibaren yarım gün Türkçe, yarım gün İngilizce moduna adım atıyoruz.

Türkiye'deki öğrencilerin genel şikayeti olan ''Anlıyorum,, ama konuşamıyorum'' sendromunu ortadan kaldıracak nitelikte İngilizce eğitimi sunuyoruz. Çocukların özgüvenlerini destekliyoruz. Konuşurken hata yapacağım diye çekinen öğrenci endişelerini minimize etmeye çabalıyoruz. Onları yüreklendiriyoruz.

IB Genel Merkezi tarafından iki yıllık periyotlar halinde denetleniyoruz. Otorizasyonunu sağlamış, yani yetki, yetkinlik, izin belgesi alma değerine sahip bir kurumuz.
  
Kültür ve geleneksellik ilişkisi ne durumda?
57 yıllık bir eğitim abidesiyiz. Ekolümüz var. Çok güçlü kökleri olan, geleneğini koruyan, ilkleri başaran bir kurumuz. Akıngüç ailesinin eğitim sektörüne atfettiği büyük inanç, Atatürkçülük sevgisiyle yoğrulmuş nesillere adadığı sonsuz güven ve çağdaş Türkiye yolu için koydukları onurlu çaba gerçekten takdir edilecek yaklaşımlar. Çok dürüst bir kurumuz. Doğruluk ve şeffaflık omurgamızın yapı taşları. Bilimsel süreci yakından takip ederiz.

Liselerimizde baskın çalışırız. Tübitak ödüllerimizin başarı hikayesinin ardında bu prensipler yatar.
 
Öğretmen-öğrenci ilişkisi bazında kuşaklar arası jenerasyon farkını nasıl tölere ediyorsunuz?
2000 sonrası kuşaklar inanılmaz değişik özelliklere sahip. 13 yaş seviyesindeki öğrencilerimiz çok farklı reaksiyonlar ve gelişimler gösterebiliyor. Mobil dünya ve dijital yaşam unsurları, nesillerin tercih, uygulama ve yöntemleri açısından belirleyici oluyor. Bizler, yani 40'lı yaşlarına erişenler ''Analog Göçmen'', onlar ise ''Dijital Yerli'' olarak tanımlanabilir.

Öğretmen ile öğrencinin iletişiminde sosyolojik, politik, toplumsal farklılıkların getirdiği bir takım ayrışmaların görülmesi doğaldır. Ülkemizde yeni fikirlerin öldürülmesi, bastırılması ne yazık ki çok sık şahit olduğumuz davranış kalıplarıdır. Dokunma bozarsın, aman başımıza icat çıkarma, etraf ne der gibi hitap modelleri ile toplum baskısını öne çıkaran tavırlar çocuğun gelişimi önünde duvar yaratır. Bilginin transfer edilebilmesi, önünün açılabilmesi, önderlik üstlenmesi desteklenmelidir. Dijital devrim, iletişimi sınırsızlaştırdı.

Akıllı telefonların hayatımıza kazandırdığı zamanları asla küçümseyemeyiz. Eskiden iadeli taahhütlü mektuplar atardık, şimdi saniyeler arasında kıtalar aşıyoruz. Algoritmik düşünme ve kodlama tekniği ile öğrenme gerçeği yaşamımıza girdi.
İngilizce ve mühendislik alanlarında ortaya koyduğumuz plan kapsamlarında bu tekniklerin hızını kullanıyoruz. Jenerasyon arasındaki farklılık durumlarını bilimsel izahla yönetiyoruz.
 
Bu hızlı değişim trendi öğrencileri ne şekilde etkiliyor?
Anaokul ve ilkokul sınıflarında bir, iki algoritmik ders içeriği koyuyoruz. Üçüncü sınıfla beraber bilgisayar başında kodlama tekniğine geçiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında henüz olmayan, fakat dahil etmeyi düşündükleri bir sistem. Eğitim programlarımızda kodlama atölyelerimizin rolü büyük. Öğrenci 3D yazıcıyı kullanabiliyor.

Tasarımını yaptığı projeyi baskıya alıp somuta taşıyabiliyor. Üretim aşamasına kadar getirebiliyor. Böylece imalat-üretim arasındaki bağlantılar silsilesi öğrencinin kontrolünde şekilleniyor. Girişimcilik, pazarlama ve toplum faydasına sunma kademeleri yerini buluyor. Bilişsel etaptan başlayan süreç, ürün, fayda ve ekonomi boyutlarına erişiyor. Öğrencilerimiz değişime ve gelişime açık. Öğrenme iştahları üst düzeyde. Motivasyonları olumlu eksende.
 
Öğretmenler tempoyu nasıl yakalıyor?
Her şeyin özü öğretmen. Öğrenci ile aynı dilden, aynı melodiden konuşmak zorundayız. İletişim biçimini öğretmene bırakırız. Yaratıcılıklarını sunmasına alan açarız. Dilin yozlaşmaması için öğretmenin gayreti çok önemlidir.
Anaokulu çağımızdaki çocuklarımız tabletli eğitimle tanışıyor. Akıllı tahta, bilgisayar, internet hemen her okulda bulunan imkanlar. İnsanın öğrenme şifresi yüzde elli görsel, yüzde elli işitsel yoldan ivme alır. Kinetik, ışıklı, şarkılı oyunlar öğrenme etkisini hızlandırır. Öğretmenlerimiz, öğrenmeyi yalın, kolay hale getirir. İstanbul Kültür Üniversitesi akademisyenlerinden destekler alıyoruz.

Mimarlık tasarım, bilgisayar mühendisliği dalı, kodlama ve algoritma, sanat tasarım, web grafik, yazılım gibi konularda öğretmenlerimize kurum içi eğitim programları servis ediyoruz. Ocak ayı gibi öğretmen kabulü başlıyor. Profesörlerimiz, akademisyenlerimizden bazıları, bölüm başkanları, okul müdürleri bir araya geliyor. Öğretmen adayları heyet önünde tanıtımlarını gerçekleştiriyor. Kendilerine yatırım yapan öğretmen adaylarını görmek istiyoruz. Hedef koyan, mesleğine saygı duyan, çalışmayı hayatın merkezine alan arkadaşlarımıza daha fazla odaklanıyoruz. Stratejik yönetim ve planlama, kurumsallıkla uyum, kriterlerine önem veriyoruz.

Öğretmen kontenjanımızın yüzde beşlik kısmını, genç, mesleğinde beş yılını tamamlamamış adaylar arasından belirlemeyi tercih ediyoruz. Kadro ağırlığımızı on ile yirmi yılını öğretmenliğe vermiş daha tecrübeli arkadaşlarımızdan oluşturuyoruz . Öğretmen ekibimizde kadın-erkek dengesi hakim.

Ağustos ayı hazırlık devremiz. Onbeş yirmi günlük yoğun program anlayışı ile eksiklerimizi tamamlıyoruz. Kış döneminde ise Eylül ayı sonundan başlayarak hizmet içi yeterlilik programları uyguluyoruz. Yaşam boyu eğitimin gerekliliğine inanıyoruz.
 
Gerçekten kolay olmayan bir organizasyon.
Belki öyle ama, faydalar peş peşe gelince, mutluluk başlıyor. Tarih, Coğrafya ve Din Bilgisi eğitmenleri genelde eksikliği hissedilen kadrolardır. Biz, özellikle Tarih ve Coğrafya derslerinin sahada öğretilmesi taraftarıyız.
Tarihi yerlerin gezilmesinden, incelenmesinden, o uygarlığın, kültürün ya da olayın yerinde değerlendirilmesinden yanayız. Bu amaca yönelik İstanbul turları yapıyoruz. Coğrafya derslerinin daha iyi öğrenilip sindirilmesi için limanların, fabrikaların, ekonomik değer yaratan noktaların ziyaret edilmesi faydalıdır. Sahada interaktif öğrenmenin değerine inanıyoruz. Yabancı öğretmenlerimizin sayısı fazladır. Elliye yakın İngilizce öğretmeni ile çalışıyoruz.

Ders saatimiz yoğun. Sınıflarımızda fiziki ortam düzenlenmesi hususunda çok hassasız. Klasik sınıflarda başarı oranları düşüyor. O nedenle, öğrenci konsantrasyonunu sürekli zinde tutmak zorundayız.

Sadece akıllı tahta yetmez. Üç dört ana bilim dalında kodlama tekniği, dijital çalışmalar, robotik atölyeler, sosyal beceri üniteleri, radyo stüdyoları öğrencinin ders ve gelişim başarısını olumlu etkileyen faktörlerdir.

Kültür Eğitim Kurumları çatısı altında tamamına yer vardır. Zaman yönetimi hızla gelişiyor. Farklı müzik kültürleri ile tanışmak, enstrümanlarla buluşmak öğrenciyi destekler.
Tüm bu aksiyonları denge içinde tutabilmek ve sürekli aktif kılabilmek adına kesintisiz çalışıyoruz.
 
Ders dışı etkinlikleri konuşalım
Fen araştırma merkezi, fen okur yazarlığı kulvarlarında faaliz. Proje tabanlı öğrenme konusuna eğiliyoruz. Dış mekan deneylerimiz oluyor. Küresel ısınmaya, iklim değişikliklerinin sebeplerine, bitki, doğa dengesine, tabiatın beslenmesine, sera ve sera etkilerine, organik tarım üretimine, tıbbi aromatik bitki yetiştirilmesine kadar bir dolu dinamikle iç içeyiz. Radyomuzu kurduk. Yayın yapıyoruz. Günlük meteoroloji tahmini veriyoruz.

Öğrencilerimiz bölgenin bulut yoğunluğunu, nem oranını, rüzgar şiddetini ölçebiliyor. Liselerimizde multidisipliner yaklaşım uyguluyoruz.
Atatürkçü kimlikte ve pozitif  bilimin rehberliğinde aydınlık kuşaklar yetiştiriyoruz.
 
Biriz Kutoğlu'nun kariyer haritasını öğrenebilir miyiz?
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Üniversite kampüsü içindeki Beştepe  İlköğretim Okulu'nda iki yıl çalıştım. Milli Eğitim Vakfı ar-ge departmanını kurdum. Beş yıl görev sorumluluğu aldım.
Türk Eğitim Derneği'nde projelerim oldu.TED bünyesinde Okul Geliştirme Uzmanı olarak emek ürettim. Türkiye genelinde kampüsler açılmasıyla ilgili görevleri yürüttüm. Projeler yarattım ve uygulanmasını sağladım.

Sınav Eğitim Kurumları'nın Ankara’daki  ilk kolej projesine CEO konumunda katkı sağladım. Profesör Doktor Üstün Dökmen hayatımın önemli bir dönüm noktasıydı.
Küçükşeyler markası altında bir kolej, 21 anaokulu ile başladığımız noktadan, beş kolej, 45 anaokulu seviyesine eriştik.

Müthiş bir ilerleme yaşadık. 2015 yılının Temmuz ayından beri Kültür Eğitim Kurumları Okullar Koordinatörü olarak görev yapıyorum.
 
Spor ve sanat el ele diyebilir miyiz?.
Spor okulu, ya da sanat okulu değiliz. Öğrencilerimizi eğitim dönemlerinin her aşamasında bilimle, sanatla, sporla yan yana getiriyoruz.
Güçlerini, becerilerini, yeteneklerini ortaya çıkartıyoruz. Ders içeriklerinin yanında, ruh zenginliklerinin ifade bulmasını önemsiyoruz.
After school kulüplerimiz var. Çok eğlenceli, hareketli, keyifli programlarımız yer alıyor.
Öğrencilerimiz dokuz yaşından itibaren basketbol oynuyor. Spor turnuvaları düzenliyoruz.
Ben dahil tüm öğretmenlerimiz değişik takımlara aitiz.
Mücadele ediyoruz. Drama derslerimiz çok iyi gidiyor. Sanat ve spor alanlarında tüm öğrencilerimizi sistemin içinde tutuyoruz.
Herkes bir yerinden sorumluluk alıyor.
 
Kültürün kültürü nedir?
Sevgi kültürüdür. Öğrencilerimizi okula bağlayan, öğrenme isteği uyandıran ortak duygunun adı sevgidir.
Sosyal sorumluluk kültürüdür. Kanserli çocuklar için konserler düzenledik. dayanışmalar sergiledik.
Ataköy'de bir okulun özel eğitim sınıfına maddi fon yarattık. Çocuklarımız sepette meyveler sattılar. Elde edilen geliri kumbaralarda topladık. Amaca odaklandık ve başardık.
Kültür Koleji Mezunları Derneği bu alanda önemli çalışmalar yapıyor. Tekerlekli sandalyeler alıyor. İhtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
Radyo kulübümüz 2016 yılının Ağustos ayında faaliyete başladı. Uzay gemisinde enteresan denemeler ortaya koyuyoruz. Asansör kabinlerimiz sıra dışı.
İlkokul birinci sınıflarımız teknoloji tasarım dersi alıyor. Özel atölye ortamındalar.
Robotik atölyelerimizde verimli işler üretiliyor. Beşinci sınıftan itibaren bişilsel gelişim dönemi başlıyor ve 12 yaşına kadar devam ediyor. Kodlama tekniklerini öğretiyoruz.
Türkiye Robotik Ligi'ne hazırlanıyoruz. İki yıldan beri katılım sağladığımız ortamda, daha büyük başarılara ulaşmayı amaçlıyoruz. Mobil oyun tasarımı yapıyoruz.
Kitap kafemiz süper enerjiye sahip. Kütüphane bölümümüzü yeni düzenledik. Kitap sayımız, çeşidimiz ve kalitemiz tepe noktasında.

Kapalı spor salonunda idman ve maç programları sürüyor. 
Kültür Eğitim Kurumları efsanesi gelişerek, büyüyerek ve genişleyerek yoluna devam ediyor.
 
 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Bizlik Haller
Erol Turan
Tecrit İnsanlık Suçudur
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Mor Gün
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Başakşehir
POPÜLER HABERLER
BOĞAZKÖY CAMİİ ...
Göletin Yakışık...
KÖFTECİ YUSUF T...
SOĞUK HAVALARA ...
​BAŞAKŞEHİR ŞER...
ŞELALE PARK’TA ...
​MERHAMET DEĞİL...
KAYAŞEHİR'DE ÇE...
GÜVERCİNTEPE'DE...
Tümü
SON HABERLER
BAŞAKŞEHİR FELS...
BAŞAKŞEHİR FELS...
SAHTE İLAÇ OPER...
SAHTE İLAÇ OPER...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional