.
 

Gündem
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
hangişirketlerkollanıyor

HANGİ ŞİRKETLER KOLLANIYOR

Son dönemde hız kesmeyen zamlarla ismini sürekli gündemde tutan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kanuna aykırı hareket eden enerji şirketlerine kestiği 3 milyar 696 milyon TL’lik cezayı tahsil etmediği ortaya çıktı. Kurumda personel ihtiyacı olduğu halde uzman kadrolarının boş olduğu belirlendi.
Son dönemde hız kesmeyen zamlarla ismini sürekli gündemde tutan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kanuna aykırı hareket eden enerji şirketlerine kestiği 3 milyar 696 milyon TL’lik cezayı tahsil etmediği ortaya çıktı. Kurumda personel ihtiyacı olduğu halde uzman kadrolarının boş olduğu belirlendi.

AYRICALIKLARI NE?
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kanuna aykırı uygulamaları tespit edilen enerji şirketlerine kestiği 3 milyar 696 milyon TL’lik cezayı tahsil etmediği geçtiğimiz yılın Sayıştay raporlarında belgelenmişti. Son Sayıştay raporları tahsilatlarla ilgili sorunun devam ettiğini gösteriyor. Konuyu yazılı bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, tahsil edilmeyen cezaların toplamının kurumun yaklaşık 10 yıllık toplam gelirine denk düştüğünü söyledi.
 
YILLAR BOYU İHMAL
EPDK’ye ilişkin Sayıştay raporunda pek çok sorunlu unsurun ortaya çıkartıldığını belirten CHP’li Karabat, söz konusu tespitler önceki yıllara ait Sayıştay raporlarına da (2017-2018-2019) yansıdığı halde çözüm için adım atılmadığını ifade etti.
Karabat şunları söyledi; ‘Kamu idaresi denetimlere verdiği yanıtlarda iş yoğunluğundan şikâyet ediyor. Bu noktada da bir tutarsızlık var. Kurumda 131 uzman yardımcısı kadrosu olduğu halde bunların sadece 48’i dolu. Dolayısıyla bu mazeretin geçerli bir yanı yok.
 
“MİLYONLUK ALACAKLAR ZAMAN AŞIMINA GİRECEK”
Tespit edilen en önemli bulgu EPDK’nin doğalgaz, petrol, elektrik ve sıvılaştırılmış petrol alanındaki firmalara kestiği cezaların tahsiline ilişkin. Maliye ile eşgüdümlü bir tahsilat takip sistemi kurmaması sorunu önceki Sayıştay raporlarına yansımasına rağmen, somut adımlar atılmadı. Kurumdaki ihmallerin kronik hale gelmesi aklımıza ister istemez bazı enerji şirketlerinin kollandığı şüphesini getiriyor. Kaldı ki geçen süre zarfında kimi alacaklar zaman aşımına uğramış. Yakın gelecekte önemli miktarda alacağın zaman aşımına uğrayabileceği görülüyor. Son Sayıştay raporu, sorunların devam ettiğinin işareti.
 
CEZALARIN YÜZDE 96’SI TAHSİL EDİLMEMİŞ
EPDK, 2020’ye kadar kestiği 3 milyar 848 milyon TL’lik cezanın 3 milyar 696 milyon TL’sini, yani yaklaşık yüzde 96’sının tahsil edememiş. Sayıştay tarafından tespit edilen durum bu. EPDK’nin 2019 yılı toplam geliri 375 milyon 731 bin TL. 2020 net gelir toplamı 438,3 milyon TL.
Dolayısıyla kurumun tahsil etmediği 3 milyar 696 milyon TL’lik ceza EPDK’nin 10 yıllık toplam gelirine denk düşüyor. Göz göre göre, sayısız tespite ve uyarıya rağmen EPDK yetkilileri cezaların tahsili için harekete geçmemiş. Ortada bir ihmalden çok aleni bir kamu zararı suçu var. Birilerine kol kanat mı geriliyor? Cezalarını ödemeyen bu enerji şirketleri hangileri? Cezaların konusu çevreye verilen zarar mı, kaçakçılık mı, hileli işlemler mi? Hepimizin bunu bilmeye hakkı var.
 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Bizlik Haller
Erol Turan
Tecrit İnsanlık Suçudur
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Mor Gün
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Başakşehir
POPÜLER HABERLER
BOĞAZKÖY CAMİİ ...
Göletin Yakışık...
KÖFTECİ YUSUF T...
SOĞUK HAVALARA ...
​BAŞAKŞEHİR ŞER...
ŞELALE PARK’TA ...
​MERHAMET DEĞİL...
KAYAŞEHİR'DE ÇE...
GÜVERCİNTEPE'DE...
Tümü
SON HABERLER
BAŞAKŞEHİR FELS...
BAŞAKŞEHİR FELS...
SAHTE İLAÇ OPER...
SAHTE İLAÇ OPER...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional