.
 

Gündem
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
ULAŞIM YERALTINA İNİYOR, YERALTI ULAŞIM,METRO

YERALTINDAN ULAŞIM KONFORU

Şehiriçi ulaşım sirkülasyonunun birinci sorun olarak tüm kesimleri etkilediği büyükşehir yaşamında, yol akışını ve seyahat hatları yükünü büyük ölçüde hafifleten metro ve raylı sistemler, ulaşım rahatlığı ve zaman tasarrufu yanında birçok avantajı da insan hayatına sunuyor
Dünyanın pek çok ülkesi, yeraltına inen toplu ulaşım hizmetini sadece bir yerden diğerine hareket ihtiyacı olarak tanımlamakla kalmayıp, olayın sosyal, aktüel yönüne de önem veriyor. İnsanların yüksek moralle ve iyi duygularla seyahat etmesini amaçlayan bu konsept çeşitli etkinlik ve gösterilerle ulaşım için ayrılan stresli zamanlara eğlencenin ve sanat renklerinin pozitif yanlarını da ekliyor.

Uzmanlar, Türkiye'de de benzer uygulamaların gündeme alınması konusunda ortak görüşe sahip. Metro ve raylı sistemlerin teşvik edilmesinin, özel etkinliklerle ve günün yorgunluğuna mola aldıracak sürpriz dokunuşlarla daha etkin şekilde sağlanacağı fikri, tartışılmaz gerçek olarak yorumlanıyor.

Metro kullanımı bakımından dünya ikinciliği ünvanına sahip Türkiye, 1875 yılından beri ulaşımı yeraltına indiren ülkelerin başında geliyor.

Toplu ulaşımı oldukça rahatlatan metrolar sayesinde ulaşım sorununun önemli ölçüde çözüldüğünü, ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden İTÜ Raylı Sistemler Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turan Söylemez, araç yoğunluğunun önüne geçmek için halkı metrolara yönlendirecek özel çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor.
Her yıl binlerce aracın trafiğe çıktığını vurgulayan Söylemez, araç sayısının sürekli artması trafik sorunun da çözümüne engel olduğunu, özellikle yağışlı günlerde büyük probleme dönüşen trafik sıkıntısı için halkı toplu taşımaya teşvik edici önlemlerin de alınması gerektiğini vurgulayarak, ulaşım sorununun sağlıklı çözümü için farklı etkinliklerle halkın metrolara ilgisinin çoğaltılması gerektiğini ifade ediyor.

 Dünya başkentlerindeki metrolarda düzenlenen sanatsal etkinliklere dikkat çeken Söylemez, 2019 yılına kadar yaklaşık 430 km’lik toplam hat uzunluğu ile 10 milyar Euro’luk metro yatırımının yapılacağı İstanbul’da metroların kültür-sanatla zenginleştirilebileceğini kaydediyor ve ekliyor;

 “Metro denilince akıllara yalnızca ulaşım aracı geliyor. Ancak, dünyadaki örnekler metroların sanat ve kültürel etkinlikler için de ev sahipliği yapabilecek mekanlar olduğunu gösteriyor. Örneğin, dünyanın en eski ve en büyük metro ağına sahip Londra’da metronun 150’nci yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinliklerde ilk yolculuğu canlandırılırken, kullanılmayan metro istasyonlarında ise çeşitli gösteriler ve metronun 150 yıllık tarihçesini fotoğraflarla anlatan kitaplara yer verildi. New York metrosu ise graffitilerle süslenmesinin yanında, gitar, akordeon, keman gibi müzik aletleriyle yapılan canlı performanslara da sahne oluyor. Ülkemizde sanatsal etkinlikler için çok sık kullanılmayan metrolar, kültür ve sanat aktiviteleri için tercih edildiğinde geleceğin ‘yaşam merkezi’ olur. Ayrıca yapılacak tüm etkinlikler şehirlerin tanıtımına da önemli katkı sağlar.”
 
 
 
 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Bizlik Haller
Erol Turan
Tecrit İnsanlık Suçudur
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Mor Gün
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Başakşehir
POPÜLER HABERLER
BOĞAZKÖY CAMİİ ...
Göletin Yakışık...
KÖFTECİ YUSUF T...
SOĞUK HAVALARA ...
​BAŞAKŞEHİR ŞER...
ŞELALE PARK’TA ...
​MERHAMET DEĞİL...
KAYAŞEHİR'DE ÇE...
GÜVERCİNTEPE'DE...
Tümü
SON HABERLER
BAŞAKŞEHİR FELS...
BAŞAKŞEHİR FELS...
SAHTE İLAÇ OPER...
SAHTE İLAÇ OPER...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional