.
 

Vip Röportaj
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
Feyziye Mektepleri Vakfı Işık OkullarI,Noyan Bingöl,

GELENEĞİNDE IŞIK VAR

H.NOYAN BİNGÖL
Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları
Ispartakule Kampüsü Müdürü
Öykü, 14 Aralık 1885 günü başlıyor.
Selanik, Katip Muslihiddin Mahallesi’nde, toprak zemin üzerinde yükselen tek katlı ahşap bir bina içinde kuruluş gerçekleşiyor.
İlk adı Feyz-i Sıbyan Mektebi.
Zaman içinde, bugünkü kurumsal kimliğine evriliyor.
132 yılı aşan geçmişiyle tarihe tanıklık eden, inanç, umut ve güvenle ilerleyen, iyi insan yetiştirmeyi temel ilke edinen öncü bir kurum.
Cumhuriyetimizin temel kilometre taşlarından güçlü bir marka.
Feyziye Mektepleri Vakfı Işık İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Sayın H. Noyan Bingöl ile eğitime dair konuştuk.
 
Sizi tanımak isteriz.
Ankara Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması yüksek lisans mezunuyum. Yedi yıl kadar devlette çalıştım. Sınıf öğretmenliği ve rehber öğretmenlik yaptım. Işık Okulları ile yolum 2005 senesinde kesişti. Sekiz buçuk yıl kadar müdür yardımcılığı görevinde bulundum. 2013 senesinde Ispartakule kampüs projemiz hayata geçince kurucu müdür olarak atandım.
 
Köklü kurumsal geleneğin izleri nasıl karşılık buluyor?
Farklıyız. 132 yılı aşkın bir geçmişe sahibiz. Kurumsal deneyimimiz, özgün geleneğimiz, işleyiş kalitemiz büyük tarihsel değerlerimizden ilham alıyor. 132 senedir eğitim öğretimle ilgili tüm gereklilikleri yerine getirmek kolay bir iş değil. Örneği çok az. Bu temelde, Türkiye’nin sayılı kurumlarından biriyiz. İlk adımlar Selanik’te atılmış. Ardından İstanbul’da dört farklı bölgeye kampüsler açılmış. Mottomuz ‘Önce iyi insan yetiştirmek.’ Amacımız, dünya vatandaşı olabilecek nitelikleri taşıyan, çevreye saygılı, doğaya karşı sorumlu, dünyayı seven, akademik becerilerinin yanında duygusal ve sosyal yönleri de gelişmiş, güçlü bireyleri topluma kazandırabilmek.
 
Bunu nasıl başarıyorsunuz?
Sınavlar ülkemizin gerçeği. Bu gerçeği yadsıyamayız. Dershane okul değiliz. Öğrencilerimizin akademik başarıları için gereken her türlü çalışmayı zaten yapıyoruz. Bununla beraber sosyal etkinliklere de büyük önem veriyoruz. Öğrencilerimizin sosyal yönden kendini geliştirmiş bireyler olarak yetişmesi konusunda özenli davranıyoruz. Akademik başarı tek başına bir şey ifade etmez. Önemli olan çocuklarımızın sosyal kimliklerinin güçlenmesi ve hayata doğru hazırlanabilmesidir. Okullar, aslında yaşamın kontrollü simülasyonu gibidir. Öğrenci burada arkadaşlarıyla tartışma kültürü edinir, analitik düşünce potansiyelini geliştirir. Kapıdan çıkınca onu bekleyen zor koşulların üstesinden gelebilecek yeterliliği edinir. Aile hayatı, okul yaşamı ve insani yönleri oluşturan birikimler ideal sonucun göstergelerini verir. Biz yöneticiler, öğrencilerimizi bir üst kademeye gönderirken Işık’lı olma ayrıcalığıyla birlikte yolcu ederiz. O fark net bir şekilde kendini ifade eder. Başarının özü bu kriterlerle yoğrulur.
 
FMV Işık Okulları eğitim sektörünün neresinde?
Atatürk ilke ve devrimlerine sonuna kadar bağlı bir kurumuz. Mustafa Kemal’in çağdaş uygarlık ve medeniyet seviyesi hedefleri doğrultusunda ilkesellik sergiliyoruz. Bakanlık müfredatı ortak. Farklılık ders saatlerinde ortaya çıkıyor.
MEB İlkokullarda haftada 30, ortaokullarda 35 saat ders ve yılda 180 iş gününün altına inmeyecek faaliyet performansı istiyor.
Biz, gerekli onayları alıyoruz ve haftada 42 saat ders yapıyoruz.
Ders dağılımlarını dengeli yapıyoruz. Böylelikle öğrencilerimizi sıkmıyoruz. Görsel sanatlar, resim, müzik, sporun farklı branşları ve diğer alanlardaki gelişimlerine de eğiliyoruz. Zengin içerikli sosyal kulüplerimiz var. Bir ve ikinci sınıflarımızda okuyan çocuklarımız dönerli olarak her kulübe dahil oluyorlar. Üçüncü sınıftan sekizinci sınıfa kadar üç tercih seçiyorlar ve istedikleri kulüplerle devam ediyorlar.  
 
Kampüsünüzün işleyişini kısaca anlatabilir misiniz?
İlk ve ortaokul sınıflarımız 480’er olmak üzere toplam 960 öğrenci kapasiteli. Her katta 20 dersliğimiz mevcut. 8.15 gibi güne başlarız.
15 dakika güne hazırlık zamanımızdır. Öğrencilerimiz ilkokulda kendi sınıflarında eğitim görür. Ortaokulda derslik sistemi uyguluyoruz. Her dersin bir dersliği vardır ve derslikler dersin içeriğine göre düzenlenir ve bu şekilde tematik derslikler oluşturulur. Öğrencilerimiz, birinci ve ikinci sınıflar aynı öğretmen ve aynı arkadaş grubuyla başlar. İki iki yıl bu planda sürer. Üçüncü sınıftan itibaren sınıfları kararız. Beşinci sınıfa kadar yeni öğretmen ve arkadaşlarla eğitimlerini sürdürürler. Beşinci sınıftan itibaren her sene sınıflar karılır. Öğrenci sekizinci sınıfa geldiğinde aynı dönemi okuyan diğer öğrencilerin tümüyle sınıf arkadaşlığı yapmış olur. Arkadaşlıkların oluşması, çeşitlenmesi ve pekişmesi açısından olumlu bir süreç yaşanır. 
 
Yabancı dil?
Velilerin çocuklarını özel okula göndermelerindeki en önemli nedenlerinden biri  yabancı dil konusudur. Tam zamanlı anaokulumuzda öğleden sonraki ders diliminde, iki öğretmenimiz eşliğinde İngilizce öğretiriz. Üç montessori sınıfımız var. Birinci sınıftan itibaren haftada 12 saat İngilizce’ye geçeriz. Bunun altı saati Türk, altı saati yabancı öğretmen eşliğinde  olur. İngilizce kulüplerimiz her aşamada destekleyici ve geliştirici katkı sağlar. Beşinci sınıf yabancı dil ağırlıklıdır. İngilizce dersler haftada 16 saate çıkar. İngilizce’nin terminolojisini veririz. Anadolu liselerimizde sayısal dersler İngilizce’dir. Üçüncü sınıftan itibaren Almanca, Fransızca ve İspanyolca’yı tanıtırız. Dördüncü sınıftan sekizinci sınıfa kadar seçmeli yabancı dil eğitimi aldırırız.
 
Bahçeşehir bölgesine dair hedefleriniz gerçekleşti mi?
Bahçeşehir gelişmiş bir yaşam alanı. Kapalı devre özelliğinde. İstanbul’a ciddi mesafede olsa da, şehirle entegre. Değişik sektörler her türlü hizmet aksiyonunu sağlıyor. Bölgede çok fazla sayıda eğitim kurumu yer alıyor. Bu konuda İstanbul’da tek diyebilirim. Ben eğitimde rekabet kavramına inanmıyor, o ifadeyi sevmiyorum. Patron değil, vakıf okuluyuz. Avantajlarımız fazla. Her okulun iyi niyetle hizmet ürettiğine inanıyorum. Etik kurallara uygun davranılması gerektiğini düşünüyorum. Farkımız tarzımızda. Ispartakule kampüsümüzde başlangıçta kiracıydık. Bir süre önce mülkünü satın aldık. Kurumsal hedeflerimizi yakalıyoruz.
 
Öğretmen ve yöneticilerinizle iletişim yönteminiz nedir?
Müdür yardımcılarımız, bölüm başkanlarımız ve diğer arkadaşlarımızla beraber kararlarımızı ortak alırız. Her biri kendi konularında uzman olan arkadaşımızın uygulamada payı olsun isteriz. Neye gereksinim duyduğumuzu tartışırız. Hizmet içi eğitim programları belirlenir. Eğitimler süreklidir. Aramıza yeni katılacak öğretmen arkadaşlarımızı belirlemek için komisyonlar oluştururuz. Bu komisyonlar tarafından yapılan görüşmeler sonrasında veriler İnsan Kaynakları departmanımıza gider. Referans araştırmaların ardından seçimlerimizi yaparız.
 
Sohbetin sonuna eklemek istedikleriniz?
Spor, sanat , bilim ve iş dünyasında önemli roller üstlenen  çok sayıda değerli isim Işık mezunu. Ispartakule Kampüsümüzde ortaokul mezunlarımızı vermeye devam ediyoruz,  2019-2020 dönemi sonunda da Ispartakule Işık Lisemizden mezun vermeye başlayacağız. Kampüsümüzde Fen Lisesi de var. Bilimin ışığı fen lisemizde ileri teknoloji donanımlı laboratuvarlarda İngilizce ağırlıklı yüksek akademik standartlarda eğitim veriyoruz. Kendi öğrencilerimizin liselerimize sınavsız geçiş hakkı bulunuyor. Belli bir diploma puanının üstündeki öğrencilerimiz bu hakkı kullanabilirler. Yıl boyunca rehberlik servisimiz velilerimize çeşitli eğitimler veriyorlar. Anne-baba eğitimleri, okuma atölyeleri, sinema atölyeleri gibi aktivitelerle ortak iletişimler sağlıyoruz. Öğrencilerimizin sosyal sorumluluk bilinci yüksek. Çeşitli yardım kuruluşları adına çalışmalar koordine ediyoruz. Köy okullarına kitap desteği veriyor, kütüphaneler kuruyoruz. Kırtasiye malzemesi, giysi, oyuncak gönderiyoruz.
 
Çocuklarımızın doğa ve hayvan sevgisi edinmelerini önemsiyoruz. Kampüsümüz bünyesinde iki dönüm yeşil alanımız bulunuyor. Ördek, kaz, tavuk, tavşan, köpek, güvercin besliyoruz. Küçük uygulama bahçemizde tarımsal faaliyetler yapıyoruz. Derslerimizin bazıları o noktada geçiyor. Yüzme ve basketbolda Türkiye şampiyonluklarımız var. Yüzmede hem bireysel, hem takım olarak iddialıyız. Kampüsümüzde yer alan 25 metre uzunluğundaki beş kulvarlı havuzumuz antrenmanlar için çok uygun. Toplam 21 bin metrekare kapalı alana sahibiz. Kapalı spor salonumuz, bale salonumuz, jimnastik salonumuz son derece efektif. Her öğrencimizin diğer arkadaşlarıyla etkileşim içinde olmasını istiyoruz. Atatürk’ün açtığı yolda, ilke ve devrimlerinin ışığında, öğrencilerimizi hayata hazırlıyoruz.

 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Bizlik Haller
Erol Turan
Tecrit İnsanlık Suçudur
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Mor Gün
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Şelale’de Gizli Ajandalar
POPÜLER HABERLER
Göletin Yakışık...
ŞELALE PARK’TA ...
​MERHAMET DEĞİL...
​MUCİZE DEĞİL T...
BAHÇEŞEHİR’E DE...
Başakşehir'e s...
BÜYÜK ÜSTAD AKİ...
ŞAHİNTEPE GEÇİL...
​PRESTIGE MALL ...
Tümü
SON HABERLER
SAADET SÜRPRİZ ...
EMEĞİM BAHÇEŞEH...
DEVRİM KADINLA ...
BAŞAKŞEHİR ÖKSÜ...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional