.
 

Gezi
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
kish adası yaşam molası,prof dr orhan kural

​KİSH ADASI YAŞAM MOLASI

Alışılmışın dışına çıkmak, yaşamımızı anlamlı kılmak, ön yargıları yıkmak, farklı melodilere kulak kabartmak, paylaşmak, yer değiştirmek, hiç tanımadığın yeni yüzler görmek, garlarda sessiz yolcuları izlemek, hiç rastlamadığın bir meyveyi tatmak, bir müzenin kahvesinde yorgunluk kahvesi içmek, kentin mezarlıklarında vefanın izlerini aramak, ışıklı bir caddenin cazibesine kapılmak.Özlem, sevinç, kalp kırıklığı, aşk, beklenti, hayal, dans, şarkı ve size eşlik eden bulutlar.

İ
RAN'IN TURİZM BELDESİ
İşte bu hislerle yepyeni bir coğrafyaya doğru yola çıkıyorum.
1960 yıllarında son Şah Rıza Pehlevi, Hürmüz (İran Körfezi) boğazında İran ve körfez ülkelerinin zenginliklerine yönelik yeni bir tatil beldesi oluşturmak için harekete geçti.
Kish Adası’nın uçsuz bucaksız beyaz plajları, tropikal bir iklimi, güler yüzlü yardımsever halkı, VIII. yüzyıl Sasani döneminden kalan Harireh antik şehri, zengin su altı dünyasına sahip mercan kayalıkları vardı.
Bir aralar yarı açık cezaevi olarak da kullanılmış yaklaşık 90 kilometrekarelik alanı kaplayan Kish, kısa zamanda lüks otellere, şık lokantalara, eğlence merkezlerine, avm’lere, spor sahalarına, dalış merkezlerine, markaları eşyaların satıldığı çeşit çeşit dükkanlara sahip oldu. Berrak denizi, huzur veren sakin atmosferi ile bir “Küçük Dubai” oluşturuldu. 1989 yılında serbest bölge statüsü kazanınca, daha da hızlı bir gelişmeye şahit oldu. Kadın ve erkek plajları ayrı olsa da, kadınlar ve kızlar burada da başörtüsü takmak zorunda.
Kish Adası, İran standartlarında bir özgürlük adası.

  
   

UCUZ TATİL ZENGİN MEDENİYET
Aslında tüm Kish çok ucuz. Taksiler adada her istikamete sadece 15 TL. Civardaki denizaltı yaşantısı da çok zengin. Örneğin 60 TL’ye körfezde mercanların arasında rahatça gezinebiliyorsunuz. İlk defa şahit olduğum Jirokopter denen minik helikopter ile ada üzerinde 15 dakikalık yolculuk heyecan veriyor.
Başta insan binmeye çekiniyor, ama aslında en güvenli hava araçlarından sayılıyor. Kariz-Kish, Almanya’da uzun süre makine mühendisi olarak çalışan idealist Hacı Hüseyin’in bir eseri.
Bence bir mühendislik harikası. Tarihi 2500 yıllık yeraltı su kanallarını genişletip, 16 metre derinde galeriler açmış. İçine dükkanlar, lokanta, müze, köprüler, kanallar yerleştirilmiş. On bir kilometrekarelik bir yeraltı kenti oluşmuş. Özel bir yatırım olduğu için giriş ücretli. Ama görülmesi gerekir.


    

GİZEMLİ DÜNYAYA YOLCULUK
Gece geç saatlerde adada yüzlerce kadın, erkek ve çocuk bisikletleri ile palmiye ile begonya ağaçlarının arasındaki gayet düzenli hazırlanmış tüm adayı dolaşan özel yolda bisiklet sürüyor. Sıra 800 yıllık Sasani dönemi Harireh antik harabelerin de.
Geniş bir alana yayılmış olan kent taş binaları ile sahile kadar devam ediyor. Muhtemelen depremle yıkılmış. Harireh yerleşiminin hemen karşısında adı tanıtım broşürlerinde yer alan bir park  (the green tree park) yer alıyor. Ama doğrusu pek bir özelliği yok. Hayvanların istismar edildiği hayvanat bahçesi, yunus parkı, akvaryum, timsah çiftliği gibi işkence merkezleri zaten karşıyım. Burada da gitmedim ve gitmenizi de istemem.
Lütfen bu sömürü sistemine destek olmayın! Yunan gemisi (Greek Ship) Kish Adası sahilinde 1966 senesinde batmış.
Genellikle gün batımında batık geminin önündeki kumsalda adanın ziyaretçileri toplanıyor. Trafik ışıklarının bulunmadığı bu adada ucuz, gürültüden uzak akşam serinliğinde bisikletle dolaşıp, alışveriş yapıp ama İran’ın toplum kurallarına saygı duyarak, farklı birkaç gün geçirebilirsiniz.           
 

GÖRMEYE DEĞER
Buraya ulaşmanın en kolay yolu THY ile Şiraz’a uçup oradan bir Kish uçağını (Kish-air veya diğer özel havayolları) yakalamak. Kish havalimanı ferah ve modern. Bina içinde dev reklam panoları dikkati çekiyor.
Adada yeni bir havalimanı inşasına daha başlamışlar.
Gerek var mıydı? Bilemem. Ama dönüşte uçak yerine yerli halkla birlikte deniz yolu ile ana sahile ulaşıp, bir farklılık yaşamak istedik. Kish liman binası yine modern, temiz, fakat yabancıların bilet edinmesi için önce pasaport ile müracaat edip, polisten izin alınması gerekiyor.
O büroda kapalı. Sonunda birçok telefon konuşması sonucu bilet temin edebiliyoruz.
En yakın ana karaya kadar deniz yolculuğu 1,5 saat sürüyor.
Karşı sahilde ki limanın adı Bander-Charak.
Hemen hemen saat başı gemi kalkıyor.
Deniz otobüsüne benzer tekne tıklım tıklım dolu.
Yolcuların ellerin de bol paket ve bavul var. Koltukların arasına sandalye bile koyuyorlar.

 

YARI ÇÖLDE YOL ALMAK
Nihayet karaya çıkıyoruz. Boş bir iskeledeyiz. Sıcak değil ama rutubet rahatsız ediyor.
Bir otobüs geliyor bizi liman kapısına kadar götürüyor.
Bander-Charak aslında ufak bir köy. Amacımız Shiraz’a ulaşmak.
Ama kuzeye doğru yolculuk aradaki dağlık bölge nedeni ile zor. Bir minibüse doluşup yüksek sesli İran arabeski dinleyerek bir saat sonra yörenin büyük kenti Bandar-Langeh’e varıyoruz. (Bander “liman” demek) Tam o sırada terminalden Shiraz’a bir otobüs kalkıyor. Yol, tam 12 saat süre alıyor.
Bander-Langeh’den Shiraz’a dek bu kadar uzun süre otobüs yolculuğu pek kolay değil.
Elbette otobüsleri bizde ki standartları yakalamamış. Aralarda namaz için uzun molalar veriliyor.
Yarı çölde yol alıyoruz. Konik çatılı kilden su depoları ve geniş arazi üzerinde kurulan tek katlı, beyaz boyalı köy evleri göze çarpıyor. Zorlu seyahatin ardından yeşil Shiraz’ın çok hareketli otogarına iniyoruz.
Kish Adası, keşfiyle, kültürüyle, doğal zenginlikleriyle, yaşayan medeniyetleriyle görülmesi gereken yerlerden.

Editör:Prof.Dr. ORHAN KURAL
 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Bizlik Haller
Erol Turan
Tecrit İnsanlık Suçudur
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Mor Gün
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Şelale’de Gizli Ajandalar
POPÜLER HABERLER
GUERNSEY ADASI
KARLAR LİSTESİ ...
Apallon’un Adas...
​KİSH ADASI YAŞ...
KIZIL ADA MADAG...
SALZBURG, Mozar...
CLUJ DİYE BİR Y...
"BEN BİR BENİN ...
GUAM ADASI
Tümü
SON HABERLER
GUERNSEY ADASI
KARLAR LİSTESİ ...
THASSOS YUNANİS...
CLUJ DİYE BİR Y...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional